Den Australske vinterst

De fleste kvinder kender de kendte UGG vinterstvler, men det er nok de frreste, som ved, at UGG vinterstvler faktisk er unisex. Det vil sige, at de bde er til kvinder og mnd. Det er ligeledes de frreste, som ved, at UGG stvler er surferne i Australiens foretrukne fodtj, som de bruger til at f varmen i fdderne, nr de er p land for at f en pause.

Og det er de frreste, som ved, at UGG ikke er et mrke, men betegnelsen for en bestemt stvle type. Men for at gre forvirringen endnu strre, s hedder det brand indenfor UGG stvler faktisk UGG Australia.

Betegnelsen UGG, UGGS, UGH og UG stvler er blevet brugt i Australien og p New Zealand siden 1960erne om en freskinds stvle. Der er alts tale om et fagudtryk, og ikke et varemrke.

UGG stvler er en freskinds stvle med en flad gummisl, bestende af et dobbelt lag freskind med fleece p indersiden, og med en garvet overflade p ydersiden. Skaftets lngde kan vre bde kort og langt, men det har ingen indflydelse p stvlernes komfort eller varme.

Kombinationen af freskind og fleece gr, at stvlerne hurtigt og naturligt bliver varme. UGG stvler er nogle af de varmeste stvler, nr det glder naturligt fodtj uden alt for meget forarbejdning.

Og s er de super behagelige at have p og g rundt i, hvilket ogs er en af grundene til, at de er blevet moderne.

UGG stvler str for ca 10% af den samlede sko produktion i Australien. Det siger lidt om stvlens popularitet!

UGG stvlernes historie

Bde Australien og New Zealand hvder, at de er Ugg stvlernes hjemland. Hvem der har ret, det er meget ugg støvler udsalg uklart, da stvlernes oprindelse er svr at klarlgge. I begge lande har man brugt freskind til sko og stvler i mange r, hvilket isr skyldes det store antal fr, som lever i landene.

De frste Ugg stvler, som vi kender dem idag, blev brugt og benyttet i 1920erne i Australien og New Zealand. Dengang var der ikke tale om et mrke, men mere om et praktisk fodtj, som blev brugt i vinterhalvret, nr temperaturen faldt til omkring eller under frysepunktet.

Den frste egentlige systematiske produktion af UGG stvler blev startet i 1933 af det australske firmaBlue Mountains Ugg Boots. Fra slutningen af 1950erne begyndteMortels Sheepskin Factory ogs at producere de kendte stvler. Der er sidenhen kommet flere producenter til.

I 1960erne tog surferne i Australien UGG stvlerne til sig, og det var ogs dem, som startede den store eksport succes. Det var isr surferne omkringByron Bay, som tog UGG stvlerne til sig, og gjorde dem til en fast del af surfer kulturen. For selvom ugg vandet var blt, og strandene var hvide, s havde surferne brug for, at f varmet fdderne og terne, nr de var inde p land for at f en pause. Og her var UGG stvlerne geniale, da de hurtigt og naturligt varmer fdder, men samtidig srger for luftcirkulation i stvlen.

For i 1970erne tog surfere stvlerne med retur til UK og USA, og de blev hurtigt en del af surferkulturen i de to lande. Men det stoppede ikke her. For i takt med at lokale surfere begyndte at g i freskinds stvlerne, s fik mode folket ogs jnene op for UGG stvlerne.

I slutningen af 1990erne blev UGG en kmpe modetrend i USA, hvor mange kendte stjerner, herunder Cameron Diaz, Leonardo DiCaprio, Jennifer Lopez mm, var forelsket i de nuttede stvler fra Australien.

I starten af det nye rtusinde ramte UGG trenden resten af verden, og de har lige siden vret en fast del af manges vintergarderobe, nr det glder fodtj. Isr kvinder har taget stvlerne til sig, og de findes idag i alverdens farver og udgaver.

Kampen om UGG navnet

Som tidligere beskrevet s er UGG en betegnelse for en freskinds stvle i Australien og New Zealand. Men p grund af stvlens voksende popularitet, s har der vret udkmpet mange kampe igennem historien om rettigheden til UGG navnet.

I Australien og New Zealand er UGG en produktbetegnelse, og der er derfor ingen, som har rettighederne til navnet. Udenfor Australien og New Zealand har det amerikanske firma Deckers Outdoor Corporation trademark rettighederne til navnet i over 140 lande inklusiv USA, UK og Kina.

Frank Mortel fra Mortels Sheepskin Factory pstr, at han navngav stvlerne boots/ugg stvler i 1958, da Mortels begyndte at producere stvlerne. Navnet stammer fra hans kones kommentar til det frste par, som han lavede, nemlig at de var Det skulle alts iflge Mortel vre det, som fik ham til at navngive stvlerne ugg. Der er dog uggs støvler ingen uafhngige kilder, som kan bekrfte udsagnet, og derfor har Mortels Sheepskin Factory ugg sko aldrig fet rettighederne til navnet.

I 1970erne opdagede flere og flere producenter, at der var enorme fordele i, at benytte UGG navnet i deres mrkenavn. For det var nemlig UGG navnet, som folk forbandt med stvlerne.

I 1971 registrerede producenten Shane Stedman varemrket BOOTS i Australien, og han begyndte at slge stvlerne under det navn. Det var butikkernes ejere, som havde taget stvlerne med hjem, nr de havde vret til i Australien til surfe konkurrencer. Eller blot p en surfe tur. Salget voksede stille og roligt, og eftersprgslen i Californien var stor, mens udbudet var begrnset. Og det var dette mix af udbud og eftersprgsel, som i 1978 fik den australske surferBrian Smith, som boede i Californien, sammen med partneren amerikanskeDoug Jenson til at ansge producenten Country Leather, om at blive deres amerikanske distributr. Country Leather havde nemlig sgt en lokal distributr i USA til at varetaget salget og distributionen. De to gutter gik igang, men allerede i 1979 forlod Jenson projektet, og overlod hans andel til Smith.

Smith arbejdede dog videre med at slge stvlerne til surferne. Stille og roligt begyndte kresterne til surfer fyrene at g i UGG stvlerne, og UGG blev mere og mere populr ogs udenfor surfermiljet. Faktisk voksede interessen for stvlerne, og mange fik jnene op for, at stvlerne var fantastiske om sommeren, til nr de havde vret ude og surfe, mens de ogs var praktiske om vinteren, nr en hel dag p ski var ovre. For stvlerne var varme, og komforten var i top. S stille og roligt blev UGGs populre p alle de store amerikanske skisportssteder.

UGG blev et symbol p, som elskede sport og en aktiv livsstil, men som havde en afslappet forhold til hverdagen.

I 1985 registrerede Smith firmaet Ugg Holdings Inc med base i Californien, og i 1987 fik han registreret varemrket p logoet af et vdder hoved med teksten UGG Boot UGG Australia

Eftersprgslen blev ved med at stige, og Smith firma voksede og voksede. Fra at slge mest om sommeren til surferne, var firmaet pludselig blevet en helrs beskftigelse, da skifolket om vinteren ogs ville have lkre stvler. Og det var som om, at den store succes ingen ende ville tage.